Scouting Sint Rumoldus 65 jaar

De blokhut, het "huis" van Scouting St.Rumoldus staat sinds 1981 aan de Nieuwstraat nummer 90. Voor die tijd heeft onze groep echter heel wat onderkomens gehad.

In 1948, het jaar van oprichting van onze groep, werd er gestart met een verkenners-groepje op de zolder van de timmerfabriek van de firma Vaessen aan de Penitentenstraat. De naam Vaessen heeft in de beginjaren van onze groep veel betekend. De later opgerichte gidsen-groep, de meiden (gemengd draaien was toen nog uitgesloten) was gehuisvest op de zolder van het klooster van de zusters Ursulinen, waar nu de Hema, Hermes en dergelijke zijn gevestigd.

Na 9 jaar werd onze eerste echte blokhut gebouwd op een plek naast onze huidige blokhut, op het grasveld waar nu ongeveer de vlaggenmast staat. Enkele jaren later vetrokken onze verkenners naar de tweede blokhut aan de Kerkhoflaan. Weer gehuurd van de firma Vaessen, de baskuulefebriek, voor een symbolisch bedrag van 1 gulden per jaar. In deze blokhut werden de verkenners voor het eerst "verenigd" met onze gidsen. Scouting St.Rumoldus was haar tijd ver vooruit door met jongens en meisjes samen in één blokhut groep te draaien.

Vele jaren later ging de firma Vaessen failliet en moesten wij op zoek naar een ander onderkomen. We hebben ons een jaar moeten behelpen in de kelders van het voormalig Bisschoppelijk College aan het Collegeplein, waar nu de Edah is gevestigd, maar daarna kregen we een prachtig terrein van de Paters van de Heilige Geest aan de Coenraad Abelsstraat toegewezen. Onze blokhut bestond toen uit enkele noodlokalen. Ook hier moesten wij in verband met de renovatie van de wijk weg. Mede dankzij de kerngroep Fatima, mochten wij de noodkerk aan de Nieuwstraat voor onze inmiddels tot 8 speltakken uitgegroeide groep (laten) verbouwen tot ons huidig onderkomen.

We zijn trots op onze blokhut, waar vele vrijwilligers-handen aan mee gebouwd hebben. Wij beschikken over een mooi groot spellokaal aan de voorzijde, een kleiner knus spellokaal aan de achterzijde, een prima uitgeruste keuken, mooie en goed onderhouden toiletten, diverse spellokalen voor de oudere speltakken, een prachtig staflokaal om te vergaderen of na te praten (een staflokaal dat door velen van ons wordt gezien als tweede woonkamer, zeker omdat zij er ook enorm veel tijd doorbrengen met programmeren en zo meer) en twee royale zolders om onze spullen op te slaan. Aan de westkant van de blokhut hebben wij een prachtig, geheel omheind speelveld met kampvuurcirkel, open haard en vlaggenmast.